Direktlänk till inlägg 18 januari 2008

Tenta och slakteri

Av Josefine - 18 januari 2008 12:33

Har folk inte eniro nuförtiden? Ett företag i Malmö ringde och ville ha vägbeskrivning hem till mamma och pappa för de ska köra ut med ett paket till mig (ja det är ett hästtäcke så det är alls inget spännande, jag smugglar inte droger eller nåt sånt). Hemma omkring vet jag ju vad det står på vägskyltarna, men knappast nerifrån Malmö, jag fick ju hitta på. Det kändes inte helt bra. De kanske hamnar helt fel och så måste jag betala bensinpengar och extra böter för "inkompetent given vägbeskrivning".

Idag har vi haft tenta i idisslarmedicin. Det gick bra, men jag hann nästan inte klart med sista frågan, det är alltid jag som sitter sist kvar när vi skriver tentor nuförtiden. Det verkar som att jag tänker trögare än alla andra.

I veckan har vi varit och praoat lite på slakteri. Besiktningsveterinären och alla assistenterna var precis hur snälla och trevliga som helst och gick med oss hela tiden, de bad nästan om ursäkt när de var tvungna att gå och jobba en stund då och då. Vi var mest med under levande djur-besiktningarna (för det är roligast) och lite i slakthallen. Det är med viss fara för livet man befinner sig i slakthallen dock - djuren och alla organ m.m hänger ju på krokar i taket och går runt som på löpande band, och man får passa sig så man inte plötsligt får t.ex en halv oxe över sig.

Såhär kan man säga om djuren på slakterier - För grisarna är det ganska okej, miljön där liknar den miljön de är vana vid hemifrån och de bedövas innan slakt m.h.a gas i en hiss som de sänks ner i tre och tre, och det är inte obehagligt för dem förrän de sista sekunderna innan de tappar medvetandet. Man har kommit fram till att en annan blandning av gasen inte hade behövt vara obehaglig alls, men den är dyrare och då blir köttet dyrare. Och folk köper ju redan billig dansk fläskfilé för glatta livet (detta var menat som kritik mot dessa folk, hoppas dessa folk inte missade det).

Jaha, fåren då, jag har inte sett får på slakteri förut men det verkade väl ganska okej för dem, de är ju mycket utpräglade flockdjur och de hålls i flock hela tiden fram till bedövningen, som görs med eltång, så de verkade inte så stressade innan. Eltången är ju dock ett riskmoment - det måste gå tillräckligt hög ström genom skallen, så tången måste vara i toppskick, inte för mycket ull mellan, inte för lång tid till avblodning så fåret hinner vakna igen (endast 20 sek) och så. Jag tycker det känns som lite väl mycket som kan gå fel.

Sen är det korna kvar, och dem är det faktiskt synd om. Det finns liksom inget bra sätt att ha dem på slakteriet utan att de blir stressade och det är stor risk för skador under tiden de står i stallet där. Vi såg en stor tjur första dagen som blev så rädd så han försökte hoppa över en av grindarna när han skulle drivas fram till bedövningsboxen, och sen fastnade han på kanten och när han kom loss så halkade han omkull och kunde knappt resa sig och det var förfärligt alltihop. Lite för oss men mest för tjuren. Och många nötkreatur som slaktas är ungdjur som gått ute på bete hela livet och växt så det knakat och knappt sett en människa, och sen ska de plötsligt drivas in i trånga gångar i små hus och det går folk och glor på dem och vill att de ska gå åt olika håll. Klart man blir skiträdd då. Iaf, för att komma till saken - nötterna bedövas med bultpistol i en bedövningsbox, och jag har svårt att tänka mig annat än att de är stressade när de kommer dit, och sen är det ju mycket viktigt att de skjuts på rätt ställe i pannan så de verkligen bedövas och ramlar ihop direkt. Folk verkar tro att "men det kan ju inte vara ofta som det träffar fel och måste skjutas om", men jag har minsann sett två kor i andra sammanhang som fått skjutas om så jag är lite skeptisk till metoden.

Nu vill Nille att jag ska leka lite med honom, t.ex gå fram till honom och försöka klappa honom bara för att han ska kunna ta ett skutt rakt upp i luften och smita iväg i sista sekunden. Jag börjar bli lite trött på den korkade leken. What’s in it for me liksom. Men annars blir Nille tjurig och börjar klättra i gardinerna istället. Så han får allt som oftast som han vill.



Ingen kan anklaga mig för att diska för ofta i alla fall.

 
 
Emelie

Emelie

21 januari 2008 18:57

hehe, kanske en aning hialös, mamma säger han hela tiden faktiskt. o så "tsss" = kisen! hehe. men inte så mycket mer, pappa blir pabababa=) angående åldern så e det säkert håret som lurar dig, han har ovanligt mycket hår. lycka till med disken!!=)

http://borgander.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Emilia

29 januari 2008 21:02

När du ser att jag skrivit den här kommentaren har du ingen ursäkt för att inte skriva ett inlägg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Josefine - 31 december 2008 13:22

Hej hej hallå och gott nytt år alla! Längesen sist! Allt bra här, och bara tre dagar kvar i skolan efter jullovet... sen är jag veterinär på riktigt. Inget fuskande längre. Jobbar denna veckan, på ett av distrikten jag var i somras, och har jour över...

Av Josefine - 11 oktober 2008 12:58

Shit vad populärt det är att blogga om Idol! Alla tidsaktuella hemsidor med självaktning har en egen Idolbloggare som skriver om vad de tycker om programmet, utan att kunna något egentligen. Alltså de tidsaktuella hemsidor som jag någon gång läser, s...

Av Josefine - 5 oktober 2008 14:04

Idag har jag ångest. Inte över att det var aplänge sedan jag bloggade (även om Maria och Emilia gav mig lite dåligt samvete över det också igår...;) ). Nej utan över min jobbsituation och mitt examensarbete. Först jobbet - jag kan inte komma mig för ...

Av Josefine - 8 september 2008 13:04

Idag när jag (äntligen) klev ur sängen (vid 11) fick jag en plötslig omotiverad lust att blogga. Jag vet inte riktigt varför eller om vad. Kanske för att jag just nu läser Annika Lantzs "9 1/2 månad" (lånat av Emilia), och den är skriven som en blogg...

Av Josefine - 22 juli 2008 22:20

Jag har börjat på nytt jobb. Denna veckan är jag på en smådjursklinik som är filial till distriktsveterinärstationen i distriktet (hemma i Skåne!). Vad är det bästa med det då? Jo att jag har fått kollegor! (på de förra ställena var jag ensam) En skö...

Skapa flashcards