Senaste inläggen

Av Josefine - 26 juni 2007 21:54

Dags för uppdatering, länge sen jag skrev något här och har för omväxlings skull hänt en del. För det första har min lilla häst ÄNTLIGEN fått en kompis! Mitt dåliga samvete förbättrades med ca 300 %, hade inte fattat hur mycket det stört mig att han varit ensam. Nu kan jag lugnt försumma honom medan jag jobbar..;) Hans fjordingkompis heter Ivan och verkar redan tagit kommandot i hagen (jo Djinn är rätt mesig), dessutom äter han som en...ja, häst helt enkelt.

Malva har fortfarande problem med svalorna. De är nedrans långsinta djur, har tappert jagat henne så fort hon visat sig på gården i över en vecka nu. Hon verkar inte bry sig så mycket, vill ändå vara ute och skutta runt och leka hela dagarna. Vi kommer att få problem när hon kastrerats och ska hållas inomhus fram till stygntagning...

I helgen var jag på en camping utanför Karlskrona med mina kusiner och lite övrig släkt och firade midsommar. Ja mycket att fira var det inte, regnade som f-n hela midsommarafton och vi fick knö ihop oss i husvagnsförtältet, (men där det finns hjärterum finns stjärterum som bekant!) men på midsommardan blev vädret bättre och man kunde grilla och lite annat gött. Också paddlade jag och kusin Sandra kanot (minst 10 år sedan sist för min del), vi tog oss mödosamt ut till en obebodd ö där vi landsteg och sedan utforskade efter okänt liv. Vi hittade mest bajs, en kopiös mängd av ett slag jag aldrig sett förr. Långa, smala korvar i stora högar. Måste slå upp det i nån bok vid tillfälle. Kanske en helt ny djurart?

Igår började jag jobba. Idag svarade jag första gången i telefon med "veterinär Josefine Rosenqvist". Det var en surrealistisk känsla. Imorgon är jag på polikliniken för första gången. Det är mycket vaccinationer inbokade och det är jag tacksam för...lite mjukstart sådär. Måste gå upp 5.45 om mornarna, det är inte alls min kopp te, jag är kvällsmänniska och har stora svårigheter med att gå och lägga mig före 23. Ska göra ett försök idag iaf, natti natti!


dagens i-landsproblem: lastbilschaufförer! i synnerhet de som svänger ut mitt framför en och inte har vett att maka på sig ut i vägrenen så man kan köra om dem. Detta beteende borde kriminaliseras!! Grrr!!


nedan - feta Ivan (kolla in den lutande mankammen liksom...) och lite av Djinn

ANNONS
Av Josefine - 19 juni 2007 12:07

Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om folk som googlar på seriösa saker som "bulowdrän" eller "tunntarmsinflammation hos häst" och då hamnar på min blogg. Å andra sidan borde man förstå att det inte står vettiga och informativa saker i en blogg, det är ingen idé att ens gå in och titta efter. Men ett tips till tunntarmsinflammations-intressenter - sök på "enterit" istället så kommer nog lite mer seriösa sidor upp.

Det här vädret vi har nu gör mig deprimerad. Detta är min sista lov-vecka och det REGNAR och är MULET!! Jag vill att det ska vara fint väder! Det är visserligen bättre ridväder nu, förut när det var varmt gick det inte att rida förrän vid tio på kvällen (alternativt gå upp vid sju på morgonen, men jag är ingen morgonmänniska). Djinns nya fjordingkompis skulle ha flyttat hit igår, men han skulle verkas innan och ägarna hade inte fått tag i sin hovslagare. Min häst går alltså fortfarande ensam fast jag var så duktig och letade upp en kompis åt honom direkt när jag kom hem! Det är synd om honom!

En annan det är synd om är lilla Malva...fast på ett mer komiskt sätt, hahaha!! Hon har skaffat sig några nya fiender. Ett par svalor har byggt bo i en del av ett uthus här som ingen nånsin är i typ. Malva hade dock förirrat sig in där igår och det gjorde svalorna mycket upprörda - hela resten av dan när hon visade sig ute på gården blev de skitförbannade och dök mot henne och kvittrade och förde oväsen. Malva var livrädd och satt gömd under bilen och i buskarna så mycket hon kunde. Svalor är coola djur. Och smarta, de kände igen Malva och dök bara mot henne. Idag är de också lite sura och tjattrar extra mycket när hon visar sig. Långsinta är de också...
På måndag börjar jag jobba...jag måste fundera ut om det är något jag bör repetera innan dess. Fast egentligen vill jag inte tänka på det...jag är så jäkla nervös! Aaahh!!


dagens i-landsproblem: att min säng här hemma i Skåne är obekväm att sova i och förmodligen ett stort skämt ur ergonomisk synvinkel.

ANNONS
Av Josefine - 13 juni 2007 22:43

Tack och lov! Fick reda på resultatet av skriftliga smådjurstentan idag, och jag klarade den! Nu är sista hindret undanröjt för att jag ska kunna arbeta och slita i mitt anletes svett i sommar...ska därför försöka ta vara på sista veckan av ledighet, d.v.s under denna tid göra så lite nyttiga saker som möjligt. Det kommer att gå utmärkt. Hoppas att de följande veckorna som tf-veterinär går lika utmärkt...är allt lite nervös, eller ja, ganska mycket.

Mina föräldrar var och såg Pirates 3 i söndags på bio, och eftersom jag hade hört att det ev. skulle finnas en sekvens efter eftertexterna som jag missade när jag såg den på bio för några veckor sedan, så smet jag in när filmen var slut för att se denna. Jag var och såg Spiderman 3 samtidigt alltså, som slutade lite tidigare. Den var rätt bra, bättre än tvåan som jag i princip inte minns alls, fast fienderna var ju tramsiga - ett Grusmonster samt lite Svart klet från rymden. Weird. I alla fall, det fanns en sekvens efter eftertexterna på Pirates! Denna tänker jag avslöja för Maria och Emilia nu (som missade den ihop med mig, och som jag vet läser denna blogg lite nu och då), alltså -

Pirates of the Caribbean 3 - SPOILERVARNING:

Det är 10 år senare enligt text i nederkanten, och man får se en liten pojke i 10-årsåldern gå på en äng och sjunga på en piratlåt. Bakom honom kommer då Elizabeth Swann gående och ler, hon har naturligtvis inte åldrats en dag (så hon har all anledning att le). De går fram till en klippkant och tittar ut över havet nedanför, solen håller på att gå ner och då hörs ett dån och en grön blixt syns över himlen - också kommer Will Turner med båt seglande på havet! Han ser lycklig ut och Elizabeth och pojken tittar på varann och ser lyckliga ut och allt är jättelyckligt och sen är det slut och inte ett öga är torrt. Detta får de fan inte följa upp med en fjärde film.

Lilla Våfflan ligger bredvid mig och spinner, hon har nog tänkt sig att få sova i min säng inatt. Men det kan hon ju glömma, jag sover knappt en blund då. Hon trängs helt makalöst, och så kan hon helt plötsligt börja spinna högt och ljudligt, och börja tvätta sig smaskande och omständligt. Det går inte.

Nu ska jag kasta ut Våfflan ur mitt rum och gå och lägga mig. Gonatt!


dagens i-landsproblem: att jag inte putsat Djinns sadel och träns idag heller! jag måste verkligen ta mig i kragen och göra det, det har behövts göras sen i julas minst.

Av Josefine - 8 juni 2007 14:16

Inatt drömde jag helt galet. Först drömde jag att jag gick nån sorts pilotutbildning på KC, och Maria och jag var ute och flög ett flygplan ihop, vi flög fram och tillbaka till Mallorca. Man var tvungen att vara två som flög, det var nån sorts nytt flygplan där den ena skulle gasa medan den andra höll kopplingen nere eller nåt sånt, verkade mycket opraktiskt. Men det var det senaste. Sen drömde jag att vi läste till veterinärer igen, och hade hästpatienter på KC. Dessutom var folk från Grey’s anatomy där och läste också till veterinärer, Izzie och George och Christina. Christina var tjurig och otrevlig mot folk och ville bara tävla om vem som hade intressantast patient (precis som i serien alltså). Izzie stannade kvar efter alla andra hade gått hem för hon skulle i smyg obducera en häst som oförklarligt dött som ägarna absolut inte ville ha obducerad. Sen var jag med i drömmen lite igen, jag hade en patient som hade haft järnbrist en längre tid (hallå, hästar får ju inte järnbrist!) och min grupp skulle ha genomgång om vad järnbrist leder till ihop med vår lärare Johnny Depp. Han var tydligen en mycket skicklig hästveterinär. Vi kom fram till att det leder till lymfopeni (min hjärna måste ha blandat ihop röda och vita blodkroppar) och att hovkapseln börjar växa in i hovbenet på ett suspekt sätt, vilket gör hästen halt. Det här med hovarna var tydligen mycket svårt att studera på levande häst, tur att Johnny Depp var en av de få veterinärer som kunde göra det. Jag borde tipsa Ove W om honom, haha. Sen skulle vi på en fin fest nånstans och jag var och handlade klänning ihop med Rachel och Phoebe från Vänner. Men då vaknade jag så jag fick inte veta hur det slutade.

För att återgå till verkligheten, jag var hos veterinären igår ihop med lilla katten Malva. Hon fick fansingen (=svansen) klämd i ytterdörren i onsdagskväll (inte av mej!) och det blev ett jack i den som blödde lite och sådär. Eftersom hon försökte döda oss när vi skulle titta närmare på såret så var det lite oklart hur det egentligen såg ut och hur djupt det var så jag tyckte att hon måste till veterinären. Hon kunde dock röra svansen utan problem. Jag ringde till min gamla praktikplats (som ligger mycket närmare än mitt jobb), och det var roligt att komma dit och få träffa dem igen! Malva var helt vettskrämd och satt stilla utan att försöka äta upp någon när Marianne kikade på svansen. Sen fick jag köpa sårpuder att ha på, hon tyckte det kunde räcka utan att man behövde sy ihop det. Också berättade jag att jag tänkt kastrera Malva själv i sommar, jag förstår inte varför jag sprider det bland folk när jag nu håller på att fega ur.

Jag bakade jordgubbstårta i onsdags, jag tyckte jag borde uppmärksamma nationaldagen på något sätt. Vi åt bara halva då (bara och bara…), så när min bror kom hem från Göteborg igår kväll var halva kvar och jag sa att jag bakat den för hans skull. Nu ska jag gå ut och rida.


dagens i-landsproblem: jag tror jag har fått en sticka i ett finger som är så liten att den inte syns så jag vet inte hur jag ska få ut den. Men den känns!

Av Josefine - 5 juni 2007 23:51

…till min häst! Han har gått ensam i hagen i över en månad sedan förra kompisen åkte iväg på sommarbete. Han beter sig ju som att det är rätt lugnt (han har ju allt gräset för sig själv om inte annat) men jag vet att han inte gillar det egentligen och jag tycker det känns jobbigt. Så jag ägnade gårdagen åt att leta sällskap åt honom på nätet, och hittade en fjording som förhoppningsvis kan funka.

Så nu är det största problemet mitt huvudlösa packande i helgen. Åkte hem till Skåne i söndags för 3 månaders sommarlov och hade inte tid att fundera över vad jag måste komma ihåg att packa och sådär, men herregud, jag har ju haft sommarlov förr tänkte jag. Detta är vad jag glömde i Uppsala: strumpor, solglasögon, presentabel sommarjacka, Internetbank-dosan och kamera. Kameran var visserligen lika bra, äger bara en gammal klumpig APS-kamera som jag ändå aldrig kommer ihåg att använda så nu kanske jag äntligen kan få tummarna loss och köpa en digitalkamera. Min bror måste bara komma hem från Göteborg och hjälpa mig välja ut en, annars blir det säkert inte som jag tänkt. Jag kom dock ihåg att ta hem stetoskopet, och det var det allra viktigaste. Allt annat kan lösas.

Idag har jag vägt katterna. De håller sina matchvikter. Våfflan ser ut som hon blir större, men hon ligger på 5,2 kg så det är en synvilla. Jag vet, det är skitmycket för en honkatt men hon är inte så tjock egentligen, mer grov liksom, lite som en nordsvensk häst. Malva ska kastreras i sommar (så hon kommer säkert också bli stor sen…). Jag har hela tiden innan tänkt att jag ska göra det själv…men jag kanske fegar ur…vi får se. Man ska ju inte operera sina egna djur egentligen…

Imorgon är det Sveriges nationaldag. Min käre far tänker uppmärksamma detta genom att dra till Tyskland och köpa öl. Jag kan tycka att det nästan är värre än att svära i kyrkan. Men så är ju inte jag så religiöst lagd heller. Dessutom är det på ett sätt rätt tänkt, 6 juni är ju nationaldag för att Gustav Vasa blev kung då 1523 (och för nåt mer krafs jag inte kommer ihåg), och då var inte Skåne svenskt. Jag inbillar mig att min släkt är urskåningar som levt på i princip samma fläck jämt och brukat sin jord och vallat sina kor och vad folk nu pysslade med. Inte några reslystna äventyrliga typer alls, jag har nog garanterat inga släktingar i Amerika. Nu ska jag gå och lägga mig. Auf wiedersehen!


dagens i-landsproblem: att vi bara har tre skruttiga tv-kanaler här hemma. Jag har missat Desperate housewives idag och missar Grey's anatomy imorgon!

Av Josefine - 30 maj 2007 16:40

Det finns en luftvägssjukdom hos irländsk varghund som jag inte vet något mer om än just det - att det är en luftvägssjukdom hos irländsk varghund. Det kan ha kostat mig 10 poäng på tentan idag. Och det där om att ITI inte är lömsk och att det naturligtvis kommer frågor om mag-tarmstörningar och urinvägsproblem.... HAHAHA!!! Så jävla fel jag hade. På en punkt hade jag rätt, det var en hudfråga med. Tyvärr en tumörfråga också - naturligtvis om mastocytom...

Jag blir så less på sånna tentor där man får en känsla av att de mest vill kolla hur mycket man pluggat istället för om man kan det som verkligen är väsentligt.

Jag kan ju noll och ingenting om marsvin och fåglar och sånt, det fick jag också äta upp. Jag kan liksom inte lära mig det heller, det fastnar inte. Det kan visserligen vara rimligt att ha lite översiktliga kunskaper i ämnet, men vad hände med "slå upp i böcker när det är aktuellt"?

Men nu har jag iaf bara det värsta kvar, muntan på fredag. Idag orkar jag bara inte plugga nåt men jag har hela dan imorgon på mig, måste tänka ut en bra strategi hur jag ska täcka så många områden som möjligt på så kort tid som möjligt...kan ju inte ge upp redan även om tentan idag kändes dyster. Tror det får bli lite extra endokrinologiplugg, de där hormonrubbningarna är inte att leka med. Ajö ajö.


dagens i-landsproblem: att min katt blivit riktigt hemmastadd här innebär tyvärr att han springer runt och leker och skuttar på ett inte alls diskret sätt kl. 5 på mornarna. Och han blir inte längre livrädd när jag skäller på honom. Han ignorerar mig istället.


Av Josefine - 28 maj 2007 19:45

En tenta avklarad, två kvar... Röntgen idag, jag räknade lite på poängen när jag var klar och tycker jag bör ha klarat det. Väldigt mycket thoraxbilder var det (brösthåla), kanske bara att vänta sig när han som gjort tentan är typ thoraxexpert. Tur att jag kollade en del på sånna bilder igår, jag tycker ju de är rätt svåra och så. Hatfrågan var bilden med den gigantiska urinblåsan - GRRR, vad är en patologiskt stor urinblåsa?! Finns det begreppet?

Jaha iaf, nu ska man alltså se fram emot skriftliga smådjurstentan på onsdag, AAAHH!!! Jag har inte pluggat ett enda dugg på små smådjur och jag har inte lagt in det i planeringen heller, jag vill helt enkelt inte tro att ITI kan vara så lömsk att hon ställer en stor fråga om tarmstörningar hos hamstrar eller nåt annat oväsentligt. Iaf inte på onsdag. Till på fredag måste jag kanske försöka läsa lite, man verkar ju kunna få muntafrågor om precis vad som helst. Jag försöker tänka ut vad det kommer frågor om på tentan - har några punkter: Definitivt akutsjukvård, mag-tarmproblem, infektioner, hjärtfel, reproduktion, ortopedi och mjukdelskirurgi. Sen tror jag absolut hudproblem för det var inte med på tentan i våras, urinvägsproblem eller endokrinologi (som jag hatar), och sen är det en fråga kvar för neurologi, tänder, immunologi (tycker jag inte heller om) eller ögon. Tumörer kommer nog inte tack och lov för det frågade de om i våras. Jag gillar inte cancer alltså. Men det är jobbigt att man kan få cancerexperten på muntan och så frågar han kanske om "medicinsk behandling av mastocytom". Då är det kört för mig, det kan jag inte krångla mig ur på något sätt. Nu ska jag plugga på en gammal tenta. Wish me luck.


dagens i-landsproblem: att skära sig i fingrarna på vassa papperskanter. Det gör helt oproportionerligt ont. 

Av Josefine - 19 maj 2007 10:59

Ett inlägg skrivet på dan som omväxling! Idag är det kirurgiplugg som gäller, för tillfället tarmkirurgi. Vad omysigt det låter. Igår städade jag lägenheten, hade tänkt ägna förmiddan åt det men det blev precis hela dan. Jag städar inte så ofta, därför måste jag göra det rättså ordentligt när jag väl gör det, då blir det jobbigt och tar lång tid, därför blir det inte så ofta och så är den onda cirkeln igång... Men jag har svårt att göra saker halvdant. I gymnasiet brukade jag möblera ur mitt rum när jag städade. Det gick inte nu. Men det blev ordentligt gjort iaf, jag hittade bl.a grejor i hallen från förrförra årets veterinärmöte som inte kommit längre än så. Fyra isskrapor t.ex Nu fattas bara att nån faktiskt ger mej en bil på nästa veterinärmöte. Ja det behöver inte vara då, får nån lust att ge mig en bil vid annat tillfälle så går det också bra. Jag kommer iaf aldrig nånsin att ha en ursäkt att köra med isiga rutor. Torsten var helt förtvivlad igår, var han än försökte gömma sig - under soffan, under badkaret, under köksbordet - så var jag där med dammsugaren och moppen och skrämde bort honom. Stackare. Men på kvällen var han sig själv igen och låg och päste på mattan så han tog nog ingen permanent skada. Kollade på en film igår kväll, The butterfly effect. Ja jag vet, den är gammal, det har t.o.m hunnit komma en tvåa, men det har inte blivit av att jag sett den innan. Den var jättebra iaf, lite läskigt obehaglig på ett psykologiskt sätt, inte med en massa blod och gojs. Vill jag se sånt går jag på patologrond, moahaha. Då får man lukten på köpet. Nu vaknade tentaångesten till. Den har mig i sitt grepp så det är bara att avsluta här. So long!


dagens i-landsproblem: att det inte är solsken! jag vill sitta på balkongen och läsa!

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se